Augustus Çağı, Roma’da büyük sanat içerikli başarıların yaşandığı bir dönemdi. MÖ 27’den MS 14’e kadar devam eden bu devre, ismini ilk Roma imparatoru Augustus’tan almıştır. Augustus, sanatın büyük bir koruyucusuydu ve sanatçıları Roma’nın ve imparatorluğunun ihtişamını kutlayan eserler yaratmaya teşvik etti.
Augustan sanatı intizam, balans ve uyuma verdiği önemle karakterize edilir. Bu son zamanların sanatçıları hem güzel aynı zamanda haysiyetli eserler yaratmaya çalıştılar. Çoğu zaman esin kaynağı olarak klasik Yunan ve Roma stillerini kullandılar, sadece bununla birlikte kendi benzersiz stillerini de geliştirdiler.
Augustan sanatının en meşhur eserlerinden bazıları Ara Pacis Augustae, Trajan Sütunu ve Pantheon’dur. Bu eserlerin tamamı büyük ölçekleri, kompleks bilgileri ve sembolizm kullanımlarıyla karakterize edilir.
Augustan Çağı, Roma’da büyük kültürel ve entelektüel başarıların yaşandığı bir dönemdi. Sanatlar gelişti ve değişik kültürler içinde yeni fikirler paylaşıldı. Bu devre, Batı sanatının ve kültürünün gelişmesinin temelini attı.
Aügüst dönemi | Klasik Roma |
---|---|
MÖ 27 – MS 14 | Augustus döneminde Prensliğin kurulmasından Nero’nun ölümüne kadar olan Roma zamanı süreci |
Roma sanatı | Augustan Çağı’nda Roma İmparatorluğu’nda üretilen sanat |
Sanat içerikli yoldam | Augustan Çağı’nda Roma İmparatorluğu’nda üretilen sanat seçimi |
Kültürel miras | Augustan Çağı’nın kültürel mirası |
II. Augustan Sanatının Özellikleri
Augustan süreci sanatı, intizam, balans ve uyuma verdiği önemle karakterize edilir. Bu, bakışımlı kompozisyonların, net çizgilerin ve kısıtlanmış renklerin kullanımında yansıtılır. Augustan sanatının mevzuları çoğu zaman mitolojiden ya da tarihten alınır ve tipik olarak idealize edilmiş bir halde tasvir edilirler. Augustan süreci sanatçıları ek olarak Yunanistan ve Mısır’ın stillerinden de etkilenmişlerdir ve çoğu zaman bu tesirleri birleştirerek kendilerine has ve ayırt edici bir yoldam yaratmışlardır.
III. Augustan Çağı’nın Mühim Sanatçıları
Aşağıda Augustan Çağı’nda yaratı veren mühim sanatçılardan bazılarının sıralaması yer almıştır:
* Virgil (MÖ 70-19) – ozan
* Horace (MÖ 65-8) – ozan
* Ovid (MÖ 43-MS 17) – ozan
* Livius (MÖ 59-MS 17) – tarihçi
* Genç Seneca (M.Ö. 4-MS) – felsefeci ve oyun yazarı
* Propertius (MÖ 50-15) – ozan
* Tibullus (MÖ 54-19) – ozan
* Propertius (MÖ 50-15) – ozan
* Sulpicia (MÖ 1. çağ) – ozan
* Gaius Julius Caesar Octavianus (MÖ 27 – MS 14) – Roma imparatoru
* Mark Antony (M.Ö. 83) – Romalı general ve politikacı
* Kleopatra VII (M.Ö. 69) – Mısır kraliçesi
* Prima Porta Augustus’u (M.Ö. 1. çağ) – Augustus’un mermer heykeli
IV. Augustan Sanatının Mühim Eserleri
Augustus sanatının birtakım mühim eserleri şunlardır:
* Ara Pacis Augustae, Augustus’un saltanatının getirmiş olduğu barışa adanmış bir mabet.
* Apollon Belvedere, Allah Apollon’un mermer heykeli.
* Prima Porta’daki Augustus, askeri kıyafetli mermer Augustus heykeli.
* Livia Drusilla lahdi, Augustus’un karısını tasvir eden mermer lahit.
* Ara Pietatis Augustae, Augustus ve ailesinin dindarlığına adanmış bir mabet.
* Boscoreale Kupası, Roma mitolojisindeki bir sahneyi tasvir eden cam bir kupadır.
* Livia Evi, Roma tarihinden sahneleri tasvir eden fresklerle süslü bir villa.
* Marcellus Tiyatrosu, Augustus’un yeğeni Marcellus adına yaptırdığı tiyatrodur.
V. Augustan Sanatının Tesiri
Augustan sanatı, bilhassa 18. ve 19. yüzyılların Neoklasik akımı olmak suretiyle daha sonraki sanat içerikli hareketler üstünde mühim bir etkiye sahipti. Neoklasikçiler, Augustan sanatının düzenine, dengesine ve uyumuna hayrandı ve bu nitelikleri kendi çalışmalarında yansılamak etmeye çalıştılar.
Augustan sanatı ek olarak 18. yüzyılın sonlarında ortaya çıkan bir hareket olan Romantizm’in gelişimini de etkiledi. Duygusal sanatçılar Augustan sanatının idealize edilmiş güzelliğine ve romantik yoğunluğuna çekildiler ve bu nitelikleri kendi sanat eserlerini yaratmak için kullandılar.
Augustan sanatı bugün de hayranlıkla izlenmeye ve incelenmeye devam ediyor. Sanatın Roma İmparatorluğu’nun enerjisini ve ihtişamını kutlamak için kullanıldığı bir dönemin hatırlatıcısı ve Roma halkının becerisinin ve sanatının bir kanıtıdır.
VI. Augustan Sanatının Gerilemesi
Augustan sanatının düşüşü, Roma İmparatorluğu’nun siyasal ve ekonomik istikrarsızlık yaşamaya başlamasıyla MS 2. yüzyılın başlarında başladı. Bu istikrarsızlık, varlıklı patronların sanatı desteklemede daha azca kabiliyetli olmasıyla sanat içerikli himayenin azalmasına yol açtı. Netice olarak, Augustan sanatı daha azca rafine ve daha formüle dayalı hale geldi. MS 2. yüzyılın sonuna gelindiğinde, Augustan sanatı büyük seviyede ortadan kalkmış, yerini İkinci Sofistik ve Severan seçimi şeklinde yeni sanat içerikli tarzlar almıştı.
VII. Augustan Sanatının Çağdaş Kabulü
Augustan sanatı, güzelliği, zarafeti ve inceliği sebebiyle eleştirmenler ve akademisyenler tarafınca övülmüştür. Çoğu zaman Roma İmparatorluğu’nda sanat içerikli başarının zirvesi olarak görülür ve tesiri Rönesans ve Neoklasisizm şeklinde sonraki sanat içerikli hareketlerde görülebilir.
Augustan sanatının en meşhur örneklerinden bazıları Ara Pacis Augustae, Sulh Sunağı ve Trajan Sütunu’dur. Bu sanat eserlerinin tamamı intizam, balans ve uyuma vurgu yapmalarıyla karakterize edilir. Ek olarak figürlerin realist tasvirleri ve varlıklı renkler ve malzemeler kullanmalarıyla da dikkat çekerler.
Augustan sanatı, birtakım akademisyenler tarafınca özgünlük eksikliği ve geleneksel formlara bağlılığı sebebiyle de eleştirilmiştir. Sadece, bu sanat tarzının Batı sanatı ve kültürü üstünde derin bir tesiri olduğu yadsınamaz.
Daha Fazla Okuma
Augustan sanatı ile alakalı daha çok data edinmenizde yararlı olabilecek birtakım ek kaynaklar şunlardır:
Augustan sanatı ile alakalı daha çok data edinmek için aşağıdaki kaynaklardan yararlanabilirsiniz:
S: Augustan sanatı nelerdir?
A: Augustan sanatı, MÖ 27’den MS 14’e kadar devam eden Roma’daki Augustan periyodunun sanat içerikli tarzıdır. Bu devre, intizam, balans ve uyuma verdiği önemle karakterize edilir ve çoğu zaman Roma İmparatorluğu’nda sanat içerikli başarının zirvesi olarak görülür.
S: Augustus sanatının özellikleri nedir?
A: Augustan sanatının özellikleri şunlardır:
- Intizam, balans ve uyuma odaklanma
- İdealize edilmiş figürlerin ve sahnelerin kullanması
- Mitolojik ve zamanı mevzulara alaka
- Parlak renklerin ve lüks malzemelerin kullanması
S: Augustan sanatının tesiri nelerdir?
A: Augustan sanatı, 18. yüzyıldaki Neoklasik hareket ve 19. yüzyıldaki Güzel Sanatlar hareketi de dahil olmak suretiyle daha sonraki sanat içerikli hareketler üstünde mühim bir etkiye sahipti. Ek olarak Batı sanatının daha geniş anlamda gelişimini de etkiledi ve intizam, balans ve ahenk ilkeleri birçok değişik kültür ve süre diliminden sanat eserlerinde görülebilir.
0 Yorum