I. Güneş Sistemi
Güneş sistemi, sekiz gezegen, bir cüce gezegen ve Güneş’in çevresinde dönen birçok uydu, asteroit, kuyruklu star ve meteoroidden oluşan bir topluluktur. Güneş, Güneş sistemindeki en büyük nesnedir ve Güneş sisteminin hacminin %99,8’inden fazlasını oluşturur. Gezegenlerin tamamı, Güneş’in çevresinde ortalama dairesel bir yörüngede dönen küresel gövdelerdir. Gezegenler iki gruba ayrılır: iç gezegenler ve dış gezegenler. İç gezegenler Merkür, Venüs, Dünya ve Mars’tır. Dış gezegenler Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün’dür.
II. Güneş
Güneş, parlayan gazlardan oluşan sıcak bir top olan bir yıldızdır. Güneş, güneş sisteminin merkezidir ve gezegenler için sıcaklık ve fer deposudur. Güneş, Dünya’nın çapının ortalama 109 katıdır ve hacmi Dünya’nın ortalama 330.000 katıdır. Güneş sıklıkla hidrojen ve helyumdan doğar.
III. Gezegenler
Gezegenler Güneş’in çevresinde dönen küresel gövdelerdir. Gezegenler iki gruba ayrılır: iç gezegenler ve dış gezegenler. İç gezegenler Merkür, Venüs, Dünya ve Mars’tır. Dış gezegenler Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün’dür.
IV. Aylar
Uydular bir gezegenin yörüngesinde dönen nesnelerdir. Gezegenlerin toplam 181 uydusu vardır. İç gezegenlerin birkaç uydusu varken, dış gezegenlerin birçok uydusu vardır. Jüpiter’in 79 uydusu ile en çok uydusu vardır.
V. Asteroitler
Asteroitler, Güneş’in çevresinde dönen ufak, kayalık nesnelerdir. Asteroitler, Mars ve Jüpiter’in yörüngeleri arasındaki bir bölge olan asteroit kuşağında bulunur. Asteroit kuşağı ortalama 1,5 milyar mil genişliğindedir.
VI. Kuyrukluyıldızlar
Kuyrukluyıldızlar, Güneş’in çevresinde dönen ufak, buzlu nesnelerdir. Kuyrukluyıldızların gaz ve tozdan oluşan uzun, ince bir kuyruğu vardır. Kuyrukluyıldızlar, güneş sistemini çevreleyen buzlu nesnelerden oluşan bir bölge olan Oort Bulutu’ndan gelir.
VII. Meteoroidler
Meteoroidler, Güneş’in çevresinde dönen ufak, kayalık nesnelerdir. Meteoroidler asteroitlerden daha küçüktür. Bir çok meteoroid yere gelmeden önce atmosferde yanar.
VIII. Kuiper Kuşağı
Kuiper Kuşağı, Neptün’ün yörüngesinin ötesinde Güneş’in çevresinde dönen buzlu cisimler bölgesidir. Kuiper Kuşağı ortalama 30 milyar mil genişliğindedir.
IX. Oort Bulutu
Oort Bulutu, güneş sistemini çevreleyen buzlu nesnelerden oluşan bir bölgedir. Oort Bulutu ortalama milyar mil genişliğindedir.
Standart Sorulan Sorular
S: Güneş sistemindeki en büyük gezegen hangisidir?
A: Jüpiter, Güneş Sistemi’ndeki en büyük gezegendir.
S: Güneş sistemindeki en ufak gezegen hangisidir?
A: Merkür Güneş Sistemi’ndeki en ufak gezegendir.
S: Dünya’nın kaç uydusu var?
A: Dünya’nın bir adet uydusu var.
S: Asteroit kuşağı nelerdir?
A: Asteroit kuşağı, Mars ve Jüpiter’in yörüngeleri içinde kalan bölgedir.
S: Kuyrukluyıldız nelerdir?
A: Kuyrukluyıldız, Güneş’in yörüngesinde dönen ufak, buzlu bir cisimdir.
S: Meteoroid nelerdir?
A: Bir meteoroid, Güneş’in yörüngesinde dönen ufak, kayalık bir nesnedir.
S: Kuiper Kuşağı nelerdir?
A: Kuiper Kuşağı, Neptün’ün yörüngesinin ötesinde Güneş’in yörüngesinde dönen buzlu cisimlerden oluşan bir bölgedir.
S: Oort Bulutu nelerdir?
A: Oort Bulutu, Güneş Sistemi’ni çevreleyen buzlu cisimlerden oluşan bir bölgedir.
Hususiyet | Yanıt |
---|---|
Güneş Sistemi | Güneş’in yörüngesinde dönen sekiz gezegen, cüce gezegen ve öteki nesnelerden oluşan bir koleksiyon. |
Gezegen Bilimi | Gezegenlerin, uyduların, asteroitlerin, kuyrukluyıldızların ve meteoroidlerin incelenmesi. |
Feza Araştırmaları | Dünya atmosferinin ötesindeki uzayın keşfi. |
Astronomi | Evrenin ve içerisindeki her şeyin incelenmesi. |
Feza Seyahati | İnsanların ve makinelerin uzayda yolculuğu. |
II. Güneş
Güneş, güneş sistemimizin merkezindeki yıldızdır. Fer ve sıcaklık yürüyerek parlayan gazlardan oluşan sıcak bir toptur. Güneş, güneş sistemimizdeki en büyük nesnedir ve güneş sisteminin hacminin %99,8’inden fazlasını oluşturur.
Güneş, Dünya’nın çapının ortalama 109 katıdır ve hacmi Dünya’nınkinin ortalama 330.000 katıdır. Güneş’in yüzey sıcaklığı ortalama 5.778 K (10.000 °F) ve çekirdek sıcaklığı ortalama 15 milyon K’dir (27 milyon °F).
Güneş, Dünya’daki hayat için enerji deposudur. Güneş’in ışığı ve ısısı bitkilerin fotosentez yapmasına ve yemek üretmesine imkan tanır ve Güneş’in yerçekimi Dünya’yı Güneş’in çevresinde yörüngede meblağ.
III. Gezegenler
Güneş sistemimizdeki gezegenler iki gruba ayrılır: iç gezegenler ve dış gezegenler. İç gezegenler Merkür, Venüs, Dünya ve Mars’tır. Tüm bunlar nispeten ufak ve kayalıktır ve Güneş’in çevresinde dış gezegenlerden daha yakın bir yörüngede dönerler. Dış gezegenler Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün’dür. Tüm bunlar oldukça daha büyük ve gazlıdır ve Güneş’in çevresinde iç gezegenlerden daha uzakta dönerler.
Her gezegenin kendine has benzersiz özellikleri vardır. Merkür, Güneş’e en yakın ve en ufak gezegendir. Oldukca ince bir atmosferi ve oldukça sıcak bir yüzeyi vardır. Venüs, Güneş’e en yakın ikinci gezegendir. Isıyı hapseden ve gezegeni oldukça sıcak meydana getiren kalınca bir karbondioksit atmosferiyle kaplıdır. Dünya, Güneş’e en yakın üçüncü gezegendir. Hayatı desteklediği malum tek gezegendir. Mars, Güneş’e en yakın dördüncü gezegendir. İnce bir atmosfere ve kraterler, volkanlar ve kanyonlarla kaplı bir yüzeye haiz kırmızı bir gezegendir.
Jüpiter Güneş’ten beşinci gezegendir. Güneş sistemimizdeki en büyük gezegendir ve sıklıkla hidrojen ve helyumdan doğar. Satürn Güneş’ten altıncı gezegendir. Buz ve kayadan oluşan güzel halkalarıyla bilinir. Uranüs Güneş’ten yedinci gezegendir. Oldukca soğuk bir atmosfere haiz mavi bir gezegendir. Neptün Güneş’ten sekizinci ve en uzak gezegendir. Oldukca kalınca bir atmosfere haiz mavi bir gezegendir.
IV. Aylar
Güneş sistemimizdeki gezegenlerin uyduları büyüleyici ve muhtelif bir nesne grubudur. Boyutları ufak, asteroit benzeri cisimlerden Dünya’nın uydusuyla karşılaştırılabilir büyüklükteki büyük, Jüpiter uydularına kadar değişmiş olur. Gezegenlerin uyduları gökbilimciler tarafınca kapsamlı bir halde incelenmiştir ve güneş sistemimizin zamanı ve evrimi ile alakalı oldukça şey ortaya koymuştur.
Gezegenlerin uyduları iki ana kategoriye ayrılır: tertipli uydular ve gayri muntazam uydular. Tertipli uydular, gezegenlerinin çevresinde gezegenin dönüşüyle aynı yönde dönen uydulardır ve gezegenin kendisini gerçekleştiren aynı madde diskinden oluştukları düşünülmektedir. Gayri muntazam uydular ise gezegenlerinin çevresinde gezegenin dönüşünün ters yönünde dönen uydulardır ve oluştuktan sonrasında gezegenin yer çekimi tarafınca yakalandıkları düşünülmektedir.
Gezegenlerin uyduları, güneş sistemimizin tarihini ve evrimini incelemek için kıymetli bir kaynaktır. Gezegenlerin oluşumu, güneş sisteminin erken zamanı ve gezegenler ile uyduları arasındaki etkileşimler ile alakalı informasyon sağlayabilirler.
V. Asteroitler
Asteroitler, Güneş’in çevresinde dönen ufak, kayalık nesnelerdir. Çoğu zaman Mars ve Jüpiter’in yörüngeleri içinde bulunan asteroit kuşağında bulunurlar. Asteroitlerin boyutları birkaç metreden yüzlerce kilometreye kadar değişmiş olur. En büyük asteroit olan Ceres, ortalama 950 kilometre çapındadır.
Asteroitlerin erken güneş sisteminin kalıntıları olduğu düşünülüyor. Güneş ve gezegenler yaratıldığında oluştukları düşünülüyor. Asteroitlerin bir çok silikat kayalardan doğar, sadece birtakım asteroitler metalden de yapılmıştır.
Asteroitler önemlidir şundan dolayı bizlere erken güneş sistemi ile alakalı informasyon sağlayabilirler. Ek olarak metaller ve su benzer biçimde kıymetli malzemelerin deposu da olabilirler.
VI. Kuyrukluyıldızlar
Kuyrukluyıldızlar, Güneş’in çevresinde dönen ufak, buzlu nesnelerdir. Çoğu zaman buz ve tozdan oluşan bir çekirdekten ve çekirdeği çevreleyen gaz ve toz bulutu olan bir komadan oluşurlar. Bir kuyrukluyıldız Güneş’e yaklaştığında, Güneş’ten gelen sıcaklık buzun buharlaşmasına ve tozun salınmasına yol açar ve Dünya’dan görülebilen bir kuyruk oluşturur.
Kuyrukluyıldızlar iki türe ayrılır: kısa dönemli kuyrukluyıldızlar ve uzun dönemli kuyrukluyıldızlar. Kısa dönemli kuyrukluyıldızların yörüngeleri 200 yıldan azken, uzun dönemli kuyrukluyıldızların yörüngeleri 200 yıldan uzundur.
Kısa dönemli kuyrukluyıldızlar, Neptün’ün yörüngesinin ötesinde bulunan buzlu nesnelerden oluşan bir bölge olan Kuiper Kuşağı’ndan gelir. Uzun dönemli kuyrukluyıldızlar, Güneş Sistemi’ni çevreleyen buzlu nesnelerden oluşan küresel bir bölge olan Oort Bulutu’ndan gelir.
Kuyrukluyıldızlar önemlidir şundan dolayı Güneş Sistemi’nin erken zamanı ile alakalı informasyon sağlayabilirler. Kuyrukluyıldızların incelenmesi, Güneş Sistemi’nin iyi mi oluştuğunu ve zamanla iyi mi evrimleştiğini anlamamıza destek olabilir.
VII. Meteoroidler
Meteoritler, Güneş’in yörüngesinde dönen ufak, kayalık nesnelerdir. Çoğu zaman bir metreden daha ufak çaplıdırlar, sadece bazıları daha büyük olabilir. Meteoritler çoğu zaman güneş sistemindeki en ufak nesneler olarak düşünülür, sadece aslına bakarsak atomlardan ve moleküllerden oldukça daha büyüktürler.
Meteoroidler çoğu zaman Mars ve Jüpiter’in yörüngeleri içinde bulunan asteroit kuşağında bulunur. Sadece, Kuiper Kuşağı ve Oort Bulutu benzer biçimde güneş sisteminin öteki kısımlarında da bulunabilirler.
Bir meteoroid Dünya atmosferine girdiğinde buna meteor denir. Bir meteoroid atmosferden geçerken hayatta kalırsa ve yere çarparsa buna meteorit denir.
Meteoritler erken güneş sistemi ile alakalı kıymetli bir informasyon deposudur. Bizlere asteroit kuşağının, Kuiper Kuşağının ve Oort Bulutu’nun bileşimi ile alakalı informasyon verebilirler. Ek olarak Dünya atmosferinin zamanı ve meteorların Dünya yüzeyindeki tesiri ile alakalı da informasyon verebilirler.
Kuiper Kuşağı
IX. Oort Bulutu
Oort Bulutu, Güneş Sistemi’ni çevreleyen, buzlu nesnelerden oluşan varsayımsal küresel bir bölgedir. Güneş’ten ortalama,000 ila,000 AU (astronomik ünite) uzaklığa kadar uzandığı düşünülmektedir. Oort Bulutu, varlığını İlk olarak 1950’de öneren Hollandalı astronom Jan Oort’un ismini almıştır.
Oort Bulutu’nun, mahrek periyotları 200 yıldan fazla olan uzun dönemli kuyruklu yıldızların deposu olduğu düşünülüyor. Bu kuyruklu yıldızların, geçen yıldızların kütle çekim etkileriyle Oort Bulutu’ndan fırlatıldığı düşünülüyor.
Oort Bulutu, uzayın oldukça seyrek sözü geçen bir bölgesidir ve direkt incelenmesi zor olsa gerek. Sadece gökbilimciler, teleskoplar kullanarak Oort Bulutu’ndaki nesnelerden kimilerini gözlemleyebilmişlerdir. Bu nesnelere Oort Bulutu nesneleri yahut OCO’lar denir.
OCO’lar çoğu zaman erken Güneş Sistemi’nin kalıntıları olduğu kabul edilen ufak, buzlu cisimlerdir. Çoğu zaman kuyrukluyıldız benzeri bir görünüme sahiptirler ve yörüngeleri oldukça eliptiktir.
Oort Bulutu, hala büyük seviyede keşfedilmemiş büyüleyici bir feza bölgesidir. Kuyruklu yıldızların doğduğu bir yerdir ve Güneş Sistemi’nin erken zamanı ile alakalı ipuçları bulabileceğimiz bir yerdir.
Oort Bulutu, Güneş Sistemi’nin kenarından ortalama 000 AU’ya (8 trilyon km) kadar uzandığı kabul edilen varsayımsal bir feza bölgesidir. Milyarlarca kuyruklu star ihtiva ettiği ve bazen Güneş Sistemi’ne giren uzun dönemli kuyruklu yıldızların deposu olabileceği düşünülmektedir.
Oort Bulutu, varlığını İlk olarak 1950’de öne devam eden Hollandalı astronom Jan Oort’un ismini almıştır. Oort, Oort Bulutu’nun Güneş Sistemi’nin oluşumundan kalan materyalden oluştuğunu ileri devam etmiştir. Bu materyal, gezegenlerin kütle çekim etkileriyle Güneş Sistemi’nden dışarı atılmış ve Güneş’in çevresinde küresel bir bulut oluşturmuş olmalıdır.
Oort Bulutu, Güneş’ten oldukça uzakta yer almış olduğu için incelenmesi oldukça zor olsa gerek. Sadece gökbilimciler, Oort Bulutu’ndan kaynaklandığı kabul edilen birkaç kuyrukluyıldızı gözlemleyebilmiştir. Bu kuyrukluyıldızların mahrek periyotları oldukça uzundur ve çoğu zaman gezegenlerin yönünün tersi bir yönden gelirler. Bu, gezegenlerin Güneş’in karşı tarafında yer edinen Oort Bulutu’ndan kaynaklandıklarını düşündürmektedir.
Oort Bulutu, uzayın büyüleyici bir bölgesidir ve keşfin son sınırlarından biridir. Gökbilimciler Oort Bulutu ile alakalı daha çok şey öğrenmek için can atıyorlar ve bigün onu keşfetmek için bir feza aracı göndermeyi umuyorlar.
S: Gezegen ile cüce gezegen arasındaki ayrım nelerdir?
A: Bir gezegen, bir yıldızın çevresinde dönen ve kendi yer çekiminin onu küresel bir şekle sokmasına kafi gelecek kadar büyük bir gök cismi. Bir cüce gezegen, bir yıldızın çevresinde dönen, kendi yer çekiminin onu küresel bir şekle sokmasına kafi gelecek kadar büyük bir gök cismi, sadece yörüngesini öteki nesnelerden temizlememiş bir gök cismi.
S: Güneş sistemimizdeki en büyük gezegen hangisidir?
A: Jüpiter güneş sistemimizdeki en büyük gezegendir. Ortalama 142.984 kilometre (88.846 mil) çapında bir gaz devidir. Jüpiter, Dünya’nın çapının ortalama 11 katı ve Dünya’nın hacminin 318 katıdır.
S: Güneş sistemimizdeki en ufak gezegen hangisidir?
A: Merkür, güneş sistemimizdeki en ufak gezegendir. Çapı ortalama 4.879 kilometredir (3.032 mil). Merkür, Dünya’nın çapının ortalama üçte biri ve hacminin yirmide biridir.
0 Yorum