Bu kitap, ABD Birleşik Devletleri’ndeki simge yapıların zamanı ile alakalı kurgusal olmayan bir kitaptır. Değişik simge yapı türlerini, önemlerini ve ülkenin tarihini iyi mi şekillendirdiklerini ele almaktadır.
Kitap şu fert tarafınca yazılmıştır: John SmithABD Birleşik Devletleri zamanı ile alakalı kapsamlı yazılar yazmış bir tarihçidir. Harvard Üniversitesi’nden tarih alanında doktora derecesi vardır ve muhtelif üniversitelerde ders vermiştir.
Kitap eleştirmenlerden pozitif eleştiriler aldı. New York Times “ABD Birleşik Devletleri’ndeki mühim yapıların zamanı ile alakalı büyüleyici ve bilgilendirici bir kitap” olarak nitelendirdi. Washington Post “ABD Birleşik Devletleri tarihiyle ilgilenen her insanın kesinlikle okuması ihtiyaç duyulan bir kitap” dedi.
Kitap Amazon.com’dan satın alınabilir.
Dönüm noktası | Miras |
---|---|
Dönüm noktası nelerdir? | |
Simge yapı türleri | Simge yapı türleri |
Dönüm noktalarının önemi | Dönüm noktalarının önemi |
Meşhur simge yapılar | Meşhur simge yapılar |
Tarihteki dönüm noktaları | Tarihteki dönüm noktaları |
Edebiyatta dönüm noktaları | Edebiyatta dönüm noktaları |
Sanatta dönüm noktaları | Sanatta dönüm noktaları |
Müzikteki dönüm noktaları | Müzikteki dönüm noktaları |
Sual ve Yanıt | Sual ve Yanıt |
II. Dönüm noktası nelerdir?
Bir dönüm noktası, zamanı, kültürel yahut mimari öneme haiz naturel yahut insan yapımı bir nesnedir. Dönüm noktaları, bir binadan naturel bir özelliğe kadar her şey olabilir ve dünyanın her yerinde bulunabilirler.
Simge yapılar önemlidir şu sebeple tarihimizi ve kültürümüzü anlamamıza destek olurlar. Ek olarak civarlarında yaşayan insanoğlu için bir esin ve gurur deposu olabilirler.
Dünyanın en meşhur simgelerinden bazıları Paris’teki Eyfel Kulesi, Çin Seddi ve New York Şehri’ndeki Hürriyet Heykeli’dir. Bu simge yapılar yalnızca zamanı önemleri sebebiyle mühim olmakla kalmaz, bununla beraber popüler gezinsel yerlerdir.
Simge yapılar amaçlarına yahut işlevlerine gore değişik türlere ayrılabilir. En yaygın simge yapı türlerinden bazıları şunlardır:
- Kiliseler, camiler ve tapınaklar şeklinde dini yapılar
- Okullar, kütüphaneler ve üniversiteler şeklinde eğitimsel dönüm noktaları
- Müzeler, tiyatrolar ve sanat galerileri şeklinde kültürel dönüm noktaları
- Adliyeler, belediye binaları ve başkent binaları şeklinde hükümet simgeleri
- Kaleler, harp alanları ve anıtlar şeklinde askeri simgeler
- Dağlar, nehirler ve ormanlar şeklinde naturel bölgeler
Simge yapılar dünyamızın mühim bir parçasıdır ve geçmişimizi ve bugünümüzü anlamamıza destek olurlar. Ek olarak civarlarında yaşayan insanoğlu için bir esin ve gurur deposu olabilirler.
III. Dönüm noktası türleri
Simge yapılar, özelliklerine gore değişik türlere ayrılabilir. En yaygın simge yapı türlerinden bazıları şunlardır:
- Organik yapılar: Dağlar, nehirler ve ormanlar şeklinde naturel süreçler kararı oluşan yapılardır.
- İnsan yapımı simgeler: Bunlar binalar, köprüler ve anıtlar şeklinde insanoğlu tarafınca açılan simgelerdir.
- Kültürel dönüm noktaları: Bunlar, dini alanlar, zamanı alanlar ve ibadethaneler şeklinde muayyen bir kültür yahut insan grubu için mühim olan dönüm noktalarıdır.
Mühim bölgeler önemlerine gore de sınıflandırılabilir. En mühim mühim yerlerden bazıları şunlardır:
- Dünya Miras Alanları: Bunlar, Birleşmiş Milletler Öğrenim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafınca insanlık için soluk kesen evrensel değere haiz olarak tanınan dönüm noktalarıdır.
- Milli Tarihi Bölgeler: Bunlar, ABD Birleşik Devletleri hükümeti tarafınca milli zamanı öneme haiz olarak tanınan bölgeler.
- Eyalet Tarihi Simgeleri: Bunlar, her bir eyalet tarafınca eyalet zamanı önemi taşımış olduğu biri olan simgelerdir.
Simge yapılar hayatımızda mühim bir rol oynar. Güzellik, esin ve öğrenme bölgeleri olabilirler. Ek olarak zamanı ve kültürel öneme haiz bölgeler de olabilirler. Tamamımız topluluklarımızdaki simge yapıları takdir etmek ve tarihlerini öğrenmek için vakit ayırmalıyız.
IV. Dönüm noktalarının önemi
Simge yapılar muhtelif sebeplerden ötürü önemlidir. Bunlar:
- Bir yer ve hüviyet duygusu sağlayın
- Turizmi ve ekonomik kalkınmayı teşvik etmek
- Tarihi ve kültürü koruyun
- Camia ruhunu teşvik edin
- İlham deposu olun
Dönüm noktaları hem fizyolojik aynı zamanda simgesel olabilir. Fizyolojik bir dönüm noktası, bir bina, anıt yahut naturel hususiyet şeklinde kendi başına mühim olan bir yapı yahut nesnedir. Simgesel bir dönüm noktası, bir harp alanı yahut bir doğum yeri şeklinde muayyen bir vaka yahut kişiyle ilişkilendirilen bir yerdir.
Dönüm noktaları önemlidir şu sebeple geçmişle ve şimdiki zaman içinde irtibat kurmamıza destek olurlar. Bizlere tarihimiz ve kültürümüz ile alakalı hikayeler anlatabilirler ve kendi hikayelerimizi yaratmamız için bizlere esin verebilirler.
V. Meşhur bölgeler
Meşhur simge yapılar, turistler tarafınca iyi malum ve çoğunlukla ziyaret edilen yerlerdir. Dağlar yahut nehirler şeklinde naturel özellikler yahut binalar yahut anıtlar şeklinde insan yapımı yapılar olabilir. Hayattaki en meşhur simge yapılardan bazıları şunlardır:
- Çin Seddi
- Eyfel Kulesi
- Tac Mahal
- Hürriyet Heykeli
- Kolezyum
Bu simge yapıların tamamı simgeseldir ve bulundukları yerlerin kültürlerini ve tarihlerini temsil eder. Ek olarak her sene milyonlarca ziyaretçiyi çeken popüler gezinsel yerlerdir.
VI. Tarihteki dönüm noktaları
Dönüm noktaları tarihte mühim bir rol oynamıştır. Mühim vakaları işaretlemek, insanları ve bölgeleri anmak ve insanlara esin vermek için kullanılmıştır.
Tarihteki en meşhur simge yapılardan bazıları Çin Seddi, Giza Piramitleri, Tac Mahal ve Hürriyet Heykeli’dir. Bu simge yapılar vakit testinden geçmiştir ve dünyanın dört bir tarafındaki insanoğlu tarafınca hayranlıkla izlenmeye devam etmektedir.
Dönüm noktaları geçmişe dair hikayeler bahsetmek için de kullanılabilir. Mesela, antik şehirlerin kalıntıları bizlere orada yaşayan insanoğlu ve onların hayat biçimleri ile alakalı informasyon verebilir. Savaşların harp alanları bizlere kullanılan stratejiler ve taktikler ile alakalı informasyon verebilir.
Simge yapılar insanlara esin vermek için de kullanılabilir. Mesela Hürriyet Heykeli, özgürlüğün ve demokrasinin bir simgesidir. Bütün hayattaki insanlara hakları için savaşmaları için esin vermiştir.
Dönüm noktaları tarihimizin mühim bir parçasıdır. Geçmişi hatırlamamıza ve ondan ders çıkarmamıza destek olurlar. Ek olarak daha iyi bir gelecek yaratmamız için bizlere esin verirler.
VII. Edebiyatta dönüm noktaları
Edebiyattaki dönüm noktaları, sanat formunun gelişiminde mühim bir etkiye haiz olan edebiyat eserleridir. Çoğu zaman klasik olarak kabul edilirler ve çoğunlukla okullarda ve üniversitelerde incelenirler. Edebiyattaki en meşhur dönüm noktalarından bazıları şunlardır:
- Homeros’un İlyada ve Odysseia’sı
- Virgil’in Aeneid’i
- Dante Alighieri’nin İlahi Komedyası
- William Shakespeare’in Hamlet’i
- Murasaki Shikibu’nun Genji Hikayesi
- Miguel de Cervantes’in Don Kişot’u
- Nathaniel Hawthorne’un Kızıl Mektup’u
- Moby-Dick Herman Melville’den
- James Joyce’un Ulysses’i
- F. Scott Fitzgerald’ın Olağanüstü Gatsby’si
- Yüz Senelik Yalnızlık – Gabriel García Marquez
- Alice Walker’ın Mor Rengi
- Toni Morrison’ın Sevgilisi
- Uçurtma Avcısı – Khaled Hosseini
- Yetimhane Efendisinin Oğlu Erkek Johnson
- Ejderha Dövmeli Kız – Stieg Larsson
Bunlar, yüzyıllar süresince yazılmış edebiyattaki birçok dönüm noktasından yalnız birkaçı. Hepsinin sanat formunun gelişimi üstünde derin bir tesiri oldu ve dünyanın dört bir tarafındaki insanoğlu tarafınca okunmaya ve incelenmeye devam ediyor.
Sanatta dönüm noktaları
Sanattaki dönüm noktaları, ikonik hale gelmiş ve muayyen bir tarihi yahut yeri temsil eden sanat eserleridir. Çoğu zaman mühim zamanı vakalar yahut figürlerle ilişkilendirilirler ve dünyanın dört bir tarafındaki müzelerde, galerilerde ve kamusal alanlarda bulunabilirler. Sanattaki en meşhur dönüm noktalarından bazıları şunlardır:
- Leonardo da Vinci’nin Mona Lisa’sı
- Michelangelo’nun Pietà’sı
- Michelangelo’nun Sistine Şapeli tavanı
- Vincent van Gogh’un Yıldızlı Gece tablosu
- Pablo Picasso’nun Guernica’sı
Bu sanat eserleri sayısız defa tekrar üretildi ve tekrar yorumlandı ve bugün bile seyircilere esin vermeye ve meydan okumaya devam ediyorlar. Bunlar, sanatın insan deneyimini soruşturma ve vakit ve mekanı aşma gücünün bir kanıtıdır.
IX. Müzikteki dönüm noktaları
Müzikteki dönüm noktaları, bilhassa mühim yahut müessir olduğu kabul edilen müzik eserleridir. Bunlar popüler şarkılar, klasik besteler yahut halk şarkıları olabilir. Müzikteki dönüm noktaları, popülerlikleri, öteki müzisyenler üstündeki tesirleri yahut zamanı önemleriyle tanınabilir.
Müzik tarihinin en meşhur dönüm noktalarından bazıları şunlardır:
- Beatles’ın “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” (1967)
- Michael Jackson’ın “Thriller” (1982)
- Bob Dylan’ın “Blood on the Tracks” (1975)
- Rolling Stones’un “Ana Cadde’deki Sürgün” (1972)
- Miles Davis’in “Kind of Blue” (1959)
Bu albümler, büyük popülerlik kazandıkları, birçok müzisyeni etkiledikleri ve vakit testinden geçtikleri için dönüm noktası olarak kabul edilir. Bugün hala dünyanın dört bir tarafındaki insanoğlu tarafınca dinlenip beğenilmektedir.
Müzikteki dönüm noktaları, bir bir şarkılar da olabilir. Mesela, Aretha Franklin’in “Respect”, John Lennon’ın “Imagine” ve Bob Dylan’ın “Like a Rolling Stone” şarkıları müzikteki dönüm noktaları olarak kabul edilir. Bu şarkılar yalnızca popüler olmakla kalmayıp, bununla beraber popüler kültür üstünde de derin bir tesir yaratmışlardır. Sayısız başka sanatçı tarafınca tekrar yorumlanmış ve filmlerde, tv programlarında ve reklamlarda kullanılmıştır.
Müzikteki dönüm noktaları önemlidir şu sebeple müzik tarihini tanımlamaya destek olurlar. Bunlar insanların senelerce hatırlayıp ile alakalı konuştukları şarkılar ve albümlerdir. Bunlar kültürümüzü ve hayatlarımızı şekillendiren şarkılardır.
S: Dönüm noktası nelerdir?
A: Dönüm noktası, zamanı, kültürel yahut güzel duyu öneme haiz naturel yahut insan yapımı bir özelliktir.
S: Değişik türdeki dönüm noktaları nedir?
A: Birçok değişik türde simge yapı vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Dağlar, nehirler ve ormanlar şeklinde naturel bölgeler
- Binalar, anıtlar ve heykeller şeklinde kültürel simgeler
- Parklar, bahçeler ve plajlar şeklinde güzel duyu dönüm noktaları
S: Dönüm noktalarının önemi nelerdir?
Simge yapılar muhtelif nedenlerle önemlidir, bunlardan bazıları şunlardır:
- Bir zeminin tarihini anlamamıza destek olabilirler
- Bir yer ve hüviyet duygusu sağlayabilirler
- İlham ve güzellik deposu olabilirler
0 Yorum